Yerba Mate - dávny indiánsky nápoj, ktorý dokáže privolať ducha energie



Yerba Mate
Indiánová tvár bola celá namaľovaná do červených farieb. Biele perá zapletené do vlasov tak pôsobili ako dym vychádzajúci z jeho horiacej hlavy..
Šialený vlk, ako volali náčelníka, sa naklonil a očami znovu prebodol chlapa oproti sebe. Ten zastavil pohyb svojej ruky tesne predtým, ako sa jeho pery dotkli tekvicovej nádoby. Okamžite pochopil a rýchlim pohybom podal kalabasu na druhú stranu ohňa..

Prečo je Yerba Mate nápoj taký obľúbený ?


Možno aj nejako takto vyzerali stretnutia indiánov Guarani, a možno úplne inak. Každopádne oni sú tí, ktorí ako prví objavili skvelú chuť a ešte lepšie vlastnosti nápoja Yerba Mate. Zelený krík, ktorý sa používa na výrobu Yerby rastie v južnej Amerike - Argentíne, Paraguaji, Uruguaji a Brazílii. Volá sa Cezmína paraguajská, a na výrobu nápoja sa používajú sušené a zomleté lístky.

Čo robí tento nápoj takým zaujímavým sú hlavne jeho povzbudzujúce účinky. Na rozdiel od kávy, ktorá spôsobuje veľa ľuďom aj nepríjemné vedľajšie účinky, ako nervozita, rozbúchanie srdca či podráždenie žalúdka, v prípade Yerba Mate nič také nie je. Jednoducho si popíjate lahodný nápoj, ktorý pripomína vôňou a chuťou niečo medzi silným zeleným čajom a dobrou kubánskou cigarou a zrazu voalá - máte viac energie, cítite sa lepšie duševne aj fyzicky, hmla z mozgu odchádza a vy sa viete sústrediť. Toto skvelé oživenie spôsobuje trojkombinácia - kofeín, theobromín a theofylín.

Ďalšia pozitívna vec je, že obsahuje množstvo vitamínov (A, B1, B2, B3, B5, C, E) a minerálov (vápnik, horčík, mangán, železo, selén, draslík, kremík, fosfor, zinok). Okrem toho aj množstvo flavonoidov. Čo sa týka celkového množstva antioxidantov, máločo môže súperiť. Na 100 gramov obsahuje Yerba až 161 000 umol. Pre porovnanie, čistý vitamín E, čo je štandartný antioxidant, obsahuje len o niečo viac, 201 000. Také čučoriedky okolo 3300 a brokolica 500.


Ako sa Yerba Mate pije ?


Kalabasa

Vačšinou sa pije ako teplý nápoj, aj keď hlavne v lete osvieži aj ako studený. Každopádne ak ju chcete piť ako juhoameričania a teda zúročíť za stáročia osvedčený postup, potrebujete k tomu dve veci. Nádobu, ktorú volajú Kalabasa, a býva väčšinou vyrobená z plodu tekvice. Druhá vec je slamka, cez ktorú potom nápoj srkáte a ktorá ma meno Bombilla. Býva vyrobená z bambusu, ale aj z rôznych kovov a na spodku má viac malých otvorov.

Postup je ozaj zaujímavý. Nádobu naplníte do 2/3 maté, následne ju zakryjete rukou, otočíte dole hlavou a niekoľkokrát zatrasiete. Docielite tak to, že jemnejšie časti sa dostanú viac navrch, tie väčšie naspodok nádoby. Prečo ? Takto filigránsky je vymyslené, aby sa vám následne pri pití neucpávala vaša slamka až tak. Nádobu následne otočíte tak, aby zomleté lístočky boli v asi 45 stupňovom uhle. Do tej časti kde máme medzeru nalejeme studenú vodu. Tá sa za chvíľku vsiakne. Zoberieme slamku, alias Bombillu a vložíme ju z tej strany ako máme vlhké maté. Spodok slamky je zakrivený a bude tak finálne položený až na dne. (Pre lepšiu predstavu pozrite na obrázok nižsie.)

Kalabasa

Následne už len dolievame horúcou, ale pozor, nie vriacou vodou. Ideálne je niečo okolo 70-80 stupňov. Naschvál píšem dolievame, pretože takto pripravený nápoj môžete opakovane dolievať a piť. Kľudne aj zo 10 razy, čiže pol dňa máte o skvelý nápoj postarané :)


Ako piť Yerba Mate bez Kalabasy a Bombilly ?



Kto má radšej klasickú šálku, alebo chce tento nápoj najprv vyskúšať, než si nakúpi súpravu smädného indiána, tu je jednoduchý postup pre nás európanov, ktorým som začínal aj ja. Do akejkoľvek nádoby si nasypeme jednu polievkovú lyžicu maté a zalejeme troškou studenej vody, aby sa nám vytvorila riedka kaša. Je to taká predpríprava aby sme nešokovali lístky a nezničili tak rovno horúcou vodou chuť a zdravý obsah. Počkajte chvíľočku, stačí taká minútka, a môžete zaliať pol litrom vody, ktorá má teplotu 70 alebo 80 stupňov. Necháte 5 minút vylúhovať a následne precedíte do finálnej šálky z ktorej pijete.

Ja osobne pri tejto príprave používam jednoduchý french press z IKEY za pár eur, kde najprv nechám vylúhovať nápoj a následne vždy po troškách prelievam do šálky a popíjam. Chystám sa v blízkej dobe zakúpiť Kalabasu a Bombillu, tak následne aktualizujem článok aj o túto skúsenosť. :)

Yerba Mate

PS: Yerba maté je známa aj tým, že potláča chuť do jedla. Preto nebuďte prekvapený, ak si tesne pred raňajkami, alebo obedom spravíte pol litráčik a po jeho vypití zrazu zmizne na nejaký čas nie len smäd ale aj hlad. Je to teda zároveň skvelý nápoj, keď potrebujete oddialiť čas jedla a dokončiť to, na čom robíte..